БАЛСАМОВИЯТ ОЦЕТ: ПОВОД ЗА ПЪТУВАНЕ В МОДЕНА • Natural Technologies

БАЛСАМОВИЯТ ОЦЕТ: ПОВОД ЗА ПЪТУВАНЕ В МОДЕНА

Решихме да продължим темата с музеите и когато сме на вълна оцети! 😊 И не за друго, а защото в Италия (къде другаде?!) те очаква музеят на балсамико оцета. В сърцето на красивата Модена, част от легендарния регион Емилия-Романа, се намира градчето Спиламберто. То е популярно с две неща, като и двете си заслужават да планираш посещение там, и двете са свързани с балсамовия оцет.

музей оцет италия

Панаирът Сан Джовани е традиционното събитие на годината в Спиламберто, което се провежда в края на юни и разбира се, преобразява целия град. Панаирът е вдъхновен и посветен на истинския вкус на балсамовия оцет, като местността се слави с древните си традиции, предавани от поколение на поколение. Събитието привлича десетки хиляди посетители, идващи, за да се докоснат до различни месни продукти, като голямата атракция е оцетът. Ежегодно се връчва и титлата Palio di San Giovanni на фамилията с най-добра продукция балсамов оцет.

И понеже кулинарията не ни е чужда, ето и ТОП 3 нещата, които задължително трябва да пробваш:

  1. Безспорно, тук най-популярният и обичан продукт е традиционният балсамов оцет от Спиламберто, която може да намериш в изумително красиво тумбесто шишенце.
  2. Nocino, или ликьор, приготвен от шушулките на орехи, събрани в нощта на Сан Джовани и оставени да ферментират до Вси Светии (31 октомври).
  3. Amaretti, или вкусни, меки, топящи се малки сладки, приготвяни от 17 век насам! Рецептата е хем прост, хем пазена в тайна – знаем, че съдържа сладки и горчиви бадеми, захар и белтъци на сняг.

За съжаление, тази година юбилейното 150-то издание на панаира е отменено заради пандемията, но със сигурност духът му може да се усети във всяко кътче на Спиламберто.

Затова пък музеят на балсамовия оцет те очаква с пълна сила и е напълно достатъчен повод, за да посетиш китното италианско градче. Той се намира в класическа италианска каменна сграда, отворен е всеки ден без понеделник, а входът е около 6 или 8 евро, в зависимост дали си вземеш гид. Което силно препоръчваме да направиш – разликата от 2 евро, определено, си заслужава.

Музеят разказва историята и традицията не само на балсамовия оцет, но и на региона и най-известната фамилия, пионер в това изкуство. Ще се докоснеш и до всички детайли около традицията на производство, а сетивата ти ще останат повече от задоволени – аромат и вкус се сливат, само както е възможно това да се случи в малко италианско градче.

Разбира се, като всеки уважаващ себе си музей, и този има магазин, от който може да си купиш нещо за спомен, както и селекции с почти колекционерска стойност. А ако все пак не успееш да стигнеш до музея, винаги може да си поръчаш който и да е от артикулите им и онлайн.

И така, напускаме красива Италия, но тя остава в мислите ни, а на теб ти пожелаваме съвсем скоро да усетиш аромата на въздуха в Спиламберто на живо!

До следващия път!