ГОРЧИЦАТА: СТРАСТ, МУЗЕИ И ОЩЕ НЕЩО • Natural Technologies

ГОРЧИЦАТА: СТРАСТ, МУЗЕИ И ОЩЕ НЕЩО

Едва ли ще изненадаме някого, ако в първите две статии в рубриката Любопитно си говорим за горчиците и оцета. И понеже знаем, че нашите читатели са доста добре запознати с предимствата на тези продукти, както и с качествата на оцети Vinoceti и горчиците Natural Technologies, ще се опитаме по-скоро да изброим няколко любопитни факта за всеки от тях. А вие ще ни кажете дали сме се справили и дали ви е било приятно да прочетете това писание.

Ще започнем с горчиците, защото съвсем скоро представихме два нови вкуса – манатарки и бадемова паста, и сме още на тази вълна.

Ако си мислите, че само ние сме обсебени от света на горчиците, лъжете се, разбира се! 😊 Доказателството, че по света е пълно с гурме любители като нас, е че дори съществуват няколко музея, посветени на този любим деликатес.

Започваме с един не просто музей на горчицата, а национален такъв. Разбира се, той се намира в САЩ. Музеят в Мидълтън, Уисконсин. За първи път той отваря врати на 5 април 1992 г., но на практика съществува далеч преди това. Историята му обаче започва още през 1986 г. със страстта на неговия основател, Бари Левенсън, който колекционирал различни видове и вкусове горчици. Страстта на доказалия се прокурор в щата, стартира след загуба на любимия му отбор по бейзбол – Бари решава да намери утеха на спортната си страст в нова такава – колекционирането на горчици.

От създаването си до днес музеят мести два пъти сградата си, защото експозицията става все по-голяма и голяма, за да се стигне до наши дни, когато там може да видите над 5 600 различни бурканчета горчица, общо от над 70 държави в целия свят! А от 2010 г. насам, под патронажа на Музея на горчицата се провежда и Фестивал на горчицата, отново в Мидълтън. И ако някой ден минавате наблизо, знайте, че Музеят предлага и много различни други атракции, освен богатат си колекция от горчици – дегустации, фантастичен магазин за подаръци, кино салон – разбира се, филмите са посветени на горчицата (!), интерактивен куиз с награди, различни тематични уъркшопове и класове по готварство с Мис Горчица.

Тук може да разгледате още много за музея: National Mustard Museum, както и да видите точни адрес, преди да подготвите следващото си гурме пътешествие. 😊

Друг музей, посветен на любимата ни горчица, този път много по-близо до нас и съвсем постижим като дестинация, е Частният музей на горчицата в Кьолн, Германия, създаден през 1810 г. – Senfmuseum. Тук добрата Стара Европа си е казала думата и ще може да проследите историята на горчицата от епохата на Юлий Цезар до наши дни. Нека не забравяме, че именно римляните започват да миксират неферментирал гроздов сок – мъст, със смлени синапени семена, за да създадат така наречената „изгаряща мъст” или mustum ardens, от където произхожда и английската дума за горчица, mustard.

Музеят предлага множество демонстрации на приготвяне на различни рецепти за горчица, както и изключително богато зареден магазин с десетки видове от любимата подправка.

Площта на музея е значително по-малка от този в САЩ, но пък със сигурност ще научите повече за историята на синапените зрънца, разпространението им в Европа и не на последно място, изборът в магазина накрая е изключително богат – ще откриете освен различни вкусове горчици и доста прецизен подбор на екзотични синапени семена. Добре е да си запишете предварително час за обиколка на музея и да сте сигурни, че имате достатъчно място в телефона си за снимки и видеа. 😊

И така, кръстосахме Стария и Новия свят за около 5-6 минути, с което само потвърждаваме истината, че ако човек е истински отдаден на нещата, които обича в този живот, страстта му може да го отведе до приказно красиви и интересни места.

Разгледайте и продуктите ни от категория медена горчица

До следващия път!