ПАВЛОВА: КОГАТО БАЛЕТЪТ Е ВДЪХНОВЕНИЕ ЗА ДЕСЕРТ • Natural Technologies

ПАВЛОВА: КОГАТО БАЛЕТЪТ Е ВДЪХНОВЕНИЕ ЗА ДЕСЕРТ

Бихме казали, че е съвсем нормално историята около десерта Павлова да е толкова вълнуваща, както и че не е случайно, че поне две държави спорят за произхода ѝ, както и че, има поне 666 рецепти за приготовлението му. Няма и как да е по друг начин, когато в основата на всичко е една от най-изящните и велики прима балерини на руската школа, Анна Павлова.

Може би единственият факт, около който няма спорове, е, че десертът е вдъхновен и посветен именно на нея. Авторът на известния десерт, от която и държава да произхожда той, е искал да създаде такова сладкарско творение, което да е поне толкова ефирно, леко и изискано, колкото и самата прима на руския балет от началото на 20 век. И който и да е той, определено е успял.

музей оцет италия

Балерината Павлова.

Анна Павлова е родена през 1885 г. и е призната в цял свят като една от най -великите изпълнителки на всички времена. Когато е на върха на славата си, много готвачи по целия свят посвещават кулинарните си шедьоври на нея, кръщавайки ги с нейното име. Така се появява сладоледът Павлова в САЩ, жабешките бутчета на Ла Павлова във Франция и, разбира се, най-емблематичното ястие, създадено и кръстено на примата на Мариинския театър – ефирната торта от белтъци, бита сметана и пресни плодове, тортата Павлова. Истината е, че в тези години много марки носят нейното име – парфюми, шоколади, дрехи и други.

След началото на Първата световна война Анна Павлова се мести във Великобритания и от там гастролира почти из целия свят, като е била в над 40 държави, в някои от които публиката се сблъсква за първи път с балетното изкуство именно заради нея. Изпълнението ѝ на миниатюрата „Умиращия лебед“ и до днес е едно от най-великите изпълнения не само на ролята, но и изобщо в историята на балета.

През 1926 г. прима балерината гастролира в Южна Америка, Австралия и Нова Зеландия. Именно по време на тези гастроли, някъде между Мелбърн и Уелингтън се ражда десертът Павлова. Основните съставки са бити белтъци (целувки), бита сметана и пресни горски плодове или парченца тропически плодове. В Нова Зеландия и Австралия предпочитат ягодите в комбинация с маракуя, докато във Великобритания – малините са изборът за този ефирен сладкиш. Пече се във форма за торта или на порции, като ако е на порции, всяка порция се украсява отделно, след като е изпечена.

Десертът Павлова.

Според някои изследвания, рецептата се е появила в Нова Зеландия. Кийт Пари, биограф на Анна Павлова, установява, че готвачът на ресторант в един от хотелите на Уелингтън е създал този десерт през 1926 г., за да почерпи с него балерината, по време на световното ѝ турне. През февруари 1999 г. Националният музей на Те-Папа-Тонгарева в Нова Зеландия отпразнува първия си рожден ден със създаването на най-голямата торта Павлова. Този екземпляр бе с дължина 45 м и кръстен „Павзила“ (по аналогия с Годзила). Тя беше отрязана от тогавашния премиер на Нова Зеландия Джени Шипли. По-късно през март 2005 г. студенти от Източния технологичен институт в залива Хоук пък приготвиха 64 -метров Павконг (по аналогия с Кинг Конг). За направата му са били необходими 5 000 белтъка, 150 кг захар и 150 литра сметана.

Антропологът професор Хелън Лийч от Университета в Отаго, Нова Зеландия, пък е събрала библиотека с готварски книги, съдържаща 667 рецепти за този десерт от 300 различни източника, а през 2008 г. публикува „Десертната история на Павлова: част от кулинарната история на Нова Зеландия“, която разказва за историята на този популярен десерт и всички теории около възникването му. Според Лийч, първата рецепта е публикувана в Нова Зеландия през 1929 г. в годишния доклад на износителите на млечни продукти.

В Австралия, разбира се, популярна е друга теория – че рецептата е измислена за първи път от готвача Берт Саше през 1935 г., когато той работи в хотел Esplanade. Тортата е направена по повод рождения ден на Анна Павлова, а представяйки новия десерт, готвачът възкликнал: „Ефирна като самата Павлова!“.

По -късни проучвания предполагат, че десертът произхожда от САЩ и се основава на по -ранно немско ястие, но определено най-разпространената теория е за съперничеството между Австралия и Нова Зеландия.

Разгледайте продуктите ни от категорията за балсамов оцет