
Продукти
1 цяло пиле
2–3 глави лук
3 скилидки чесън
1 лимон
2 връзки пресен лук
1 връзка магданоз
подправки: розмарин,риган, шарена сол, червен пипер, малко черен пипер, сол
50 г масло
50 г майонеза
3-4 с.л. горчица трюфел Natural Technologies
100 мл сметана за готвене
60 г кашкавал
30 г пармезан
броколи
зехтин
въже за връзване на пилето
Порции:
6
Време за приготвяне:
подготовка: 15 мин.
готвене: 90 мин.
Инструкции за приготвяне
Стъпка 1
Извадете пилето от хладилника поне 30 минути, преди да го сготвите, за да бъде на стайна температура. Измийте го добре и подсушете с кърпа или кухненска хартия. Пилето трябва да е почистено добре отвътре, да няма вътрешности, за да може да се напълни добре със зеленчуците.
Стъпка 2
Измийте и нарежете зеленчуците на едро, а чесъна нарежете на ситно. Нарежете пресните подправки: пресния лук и магданоза на по-ситно и добавете останалите сухи подправки: розмарин, риган, шарена сол, червен пипер, малко черен пипер, сол. Изсипете и 2-3 с.л. зехтин. Добавете и горчицата трюфел Natural Technologies. Разбъркайте всичко добре.
Стъпка 3
Направете по два разреза, но не много дълбоки на пилешките бутчета, за да се овкуси месото по-добре. В края на пилето повдигнете леко кожата. Би трябвало тя лесно да се отлепва от месото. Внимателно я повдигнете с пръсти и си помогнете с шпатула. Така ще освободите кожата от месото до където стигнете с шпатулата, за да може да сложите вътре подправките. Направете това и от двете страни на пилето.
Стъпка 4
Хванете края на кожата и повдигнете леко. Вътре внимателно сложете и разпределете добре подправките по цялата вътрешност. Обърнете пилето и повторете тези стъпки. Краве маслото разделете на две равни парчета и поставете при подправките. Пак повдигате кожата и слагате парченцата маслото. Този начин на овкусяване ще направи пилето много крехко и особено добре овкусено.
Стъпка 5
В самото пиле сложете лук и загрят закратко в купа с гореща вода лимон. Нарежете го на 4 парчета и поставете вътре в пилето. Сложете още от подправките, ако са ви останали. Завържете пилето, като минавате първо през крилцата, завъртате конеца, обхващате бутчетата 1 или 2 пъти и накрая завързвате. Може да се наложи да завържете конеца на няколко места. Не се колебайте за това, защото пилето трябва да е завързано добре, за да не се разпадне по време на готвенето.
Стъпка 6
Отгоре поръсете пилето с шарена сол и още от всички смесени подправки, ако са ви останали. В подходяща тава сложете хартия за печене и поставете пилето в тавата. Около него наредете гарнитурата. Отгоре овкусете с червен пипер, шарена сол и поръсете със зехтин. Пече се за около 1 ч. и 25 мин. в предварително загрята фурна на 200 градуса. Ако забележите, че отгоре пилето почва да изгаря, покрийте с алуминиево фолио. След около 1 час извадето пилето и в купа смесете течната сметана за готвене, майонезата и 1 с.л. горчица трюфел Natural Technologies. Изсипете сместа върху пилето и добре я разпределете навсякъде. Поръсете с настъган кашкавал и пармезан. Върнете във фурната за още 25-30 минути, но този път на 180 градуса.
Препоръчано от
“Пилето, приготвено по този начин става много вкусно, сочно и перфектно овкусено, защото е изпълнено с аромати от различните подправки. Съчетанието с маслото, лимона, горчицата Natural Technologies и всички останали съставки му придават един неповторим вкус. Гарантирам, че не сте опитвали толко вкусно, сочно и хрупкаво пиле!“