СЕЗОННО МЕНЮ: ОКТОМВРИ • Natural Technologies

СЕЗОННО МЕНЮ: ОКТОМВРИ

Есента дойде с пълна сила и затова решихме да ти представим някои от сезонните плодове и зеленчуци, с които да обогатиш дневното си меню. Защото няма нищо по-вкусно и полезно от пресните съставки, независимо какво си решил да сготвиш. За щастие, октомври е месец, в който можем да се радваме на богато разнообразие от вкусове, аромати и не на последно място – витамини. Разбира се, ще споделим и някои от любимите ни рецепти. 

музей оцет италия

1. Смокини. Въпреки че, традиционно, лятото е сезонът, с който свързваме аромата на смокините, те са и сред плодовете, които откриваме и в октомври. Те са подходящи както за пълнеж на различни печива, така и като добавка към салати, плата със сирена или различни тартове. Понякога е достатъчно да добавиш и само малко мед, за да се насладиш пълноценно на смокините. Често ги наричат “плодовете на боговете” и не е изненадващо, че техният вкус е и един от основните в гамата ни плодови оцети – Premium балсамов Vinoceti от смокиня. Смокините имат силно детокс действие, съдържат множество минерали, калий, фосфор, желязо и калций, както и витамини К, B1 и B6. 

Рецепти: шоколадови трюфели

2. Ябълки. Казват, че една ябълка на ден е прави чудеса! И наистина е така. Със сигурност можем да говорим много за полезните съставки на ябълките. На първо място тук е пектинът, който на практика е низ от високоразтворими фибри. Ябълките са богати и на антиоксиданти, както и на сериозно количество витамин C. Ябълките подсилват имунната система, детоксикират черния дроб и борят високите нива на холестерол. Богат е и изборът на ябълкови Vinoceti оцети, защото знаем, че ябълковият оцет има множество приложения и е полезен за здравето ни. 

Рецепти: ябълков щрудел, салата с гъби, салата с киноа и боб, фахитас с дърпано свинско месо

3. Броколи. Още един есенен зеленчук, изключително богат на витамини. Броколите са и сериозен източник на витамини и минерали. Само около 100 г броколи ти дават над 40% от дневните нужди от витамин А, 60% от витамин С и 10% от препоръчителния дневен прием на калций. Броколите са и гарант за тонус и енергия, които особено през есента са важни, за да сме в добро настроение, въпреки отишлото си лято. 

Рецепти: италианска салата с паста

4. Малини. Дори и през есента все още може да намерим малини. Разбира се, тук влизат и другите берита – боровинки и къпини. Ние избрахме малината, за да създадем нашия малинов Vinoceti оцет, защото те са много богати на витамин C и на високо съдържание антиоксиданти. Малините се включват и в множество режими за редуциране на теглото заради малкото калории, фибрите и мангана, които се съдържат в тях. Минералът манган засилва метаболизма и спомага за по-бързото изгаряне на мазнините. 

Рецепти: малиново сорбе 

5. Тиква. Есента не може да мине без тиквите, разбира се. И не само заради предстоящия Хелоуин. 🙂 Тя е богата на фибри, заради което подпомага доброто храносмилане. В само 200 г тиква се съдържат 3 г фибри и едва 52 калории. Тиквата е подходяща за диабетици и силно препоръчителна за активно спортуващите. Не на последно място тук ще споменем и тиквените семки, които са си отделна вселена от полезни съставки – витамини В, Е, С, К, калций, калий, желязо, цинк, магнезий, фосфор и протеини. Тиквените семки са богати и на аминокиселината, която спомага отделянето на серотонин, заради който пък успяваме да борим стреса, да псим по-добре и като цяло да се чувстваме щастливи.

Рецепти: тиквен пай