СИНАПЪТ: ПО-ДОБРИЯТ ПРИЯТЕЛ НА КРАСОТАТА • Natural Technologies

СИНАПЪТ: ПО-ДОБРИЯТ ПРИЯТЕЛ НА КРАСОТАТА

Днес ти предлагаме един малко по-различен поглед към горчицата – ползите от синапеното семе за кожата и тялото. Синапените листа, семена и масло се нареждат сред най-полезните листни зеленчуци, когато става въпрос за здравето и красивия ни външен вид. Макар и клише, употребата им е от незапомнени времена, като римляните почти издигат в култ употребата на синапеното семе и често се смятат за създателите на днешната горчица.

музей оцет италия

Но да се върнем към красотата и полезните свойства на синапа. Семената са в три цвята – черен, бял и жълт, а растението е част от семейството на различни видове зеле, броколи, карфиол и репички. Не случайно, именно синапът е и една от най-продаваните подправки в света. Известно като „растението на дългия живот“, синапът определено е сред съставките, които е добре да имаш предвид при различни разкрасителни процедури.

Маслото от синап подобрява здравината и еластичността на кожните капиляри и е доста благотворно за естествената кожна бариера, включително и при хора с хиперпигментация. Синапеното масло има и страхотни противогъбични и антибактериални свойства. То е и изключително подходящи за масажи, тъй като акумулира топлина, засилваща циркулацията на кръвта.

Ако пък косата ти е суха и изтощена, то маслото от синап със сигурност ще ти помогне, отново заради засилването на циркулацията на кръвта, но и защото спомага за усвояването на мастни киселини от кожата на скалпа. А резултатът – по-плътна и блестяща коса.

Ето и нашите ТОП съвети за по-красива кожа и коса, благодарение на синапа:

Слънцезащита от природата: синапът помага на кожата да изгради естествен филтър, който я предпазва от вредните влияния на слънчевите лъчи, основно благодарение на високото си съдържание на витамин Е.

Защита срещу напукани устни: използвай редовно синапено олио вместо гланц за устни и няма как да не усетиш благотворното му влияние само след няколко нанасяния.

Ексфолиант за кожата: смес от синапено семе и масло от рози е перфектният ексфолиант, който освен всичко останало хидратира кожата и създава усещането за свежест.

Срещу кожни инфекции: разбира се, тук трябва първо да се консултираш с лекар, но влиянието на синапеното семе и олио срещу редица кожни инфекции и проблеми е доказано, благодарение на съдържанието на сяра.

Заздравяване на скалпа: дори и да нямаш пърхот или сърбежи по главата, винаги можеш да използваш синапеното масло превантивно, за да поддържаш скалпа си в перфектна форма. То е богата на антибактериални и антигъбични съставки.

Избелване на зъби: смес от синапено масло и сол помага за избелването на зъбите, като предпазва емайла и отстранява плаката по зъбите при редовна употреба. Разбира се, това не отменя факта, че е добре да си миеш редовно зъбите и да ги почистваш с конец. 😊

Здрава коса: отново, благодарение на високото си съдържание на витамин Е, синапът спомага за по-бързия растеж на косата, но което е по-важно – за нейното заздравяване.

А ето и един бонус от нас: най-бързата маска за подсилване на косата и поддържане на скалпа – 1 с.л. синапено масло, 2 с.л. кисело мляко и 1 яйце. Разнася се от корените към краищата на косъма, стои около 40 минути и след това измиваш с шампоан и балсам.

До следващия път!

синапено масло масаж