ЯБЪЛКОВИЯТ ОЦЕТ: ТАЙНАТА ЗА ПО-ДОБЪР ТОНУС • Natural Technologies

ЯБЪЛКОВИЯТ ОЦЕТ: ТАЙНАТА ЗА ПО-ДОБЪР ТОНУС

След като споделихме няколко идеи за по-красива кожа и коса, благодарение на синапа, ред е да отдадем заслужено внимание и на ябълковия оцет. Ползите за по-добрия ни тонус и положителното му влияние върху здравето ни са известни от древни времена. Разбира се, ние не сме открили нищо ново под слънцето, но пък сме събрали на едно място онези благотворни влияния на ябълковия оцет, които ни се струват най-важни във времената, в които живеем.

Днес ти предлагаме един малко по-различен поглед към горчицата – ползите от синапеното семе за кожата и тялото. Синапените листа, семена и масло се нареждат сред най-полезните листни зеленчуци, когато става въпрос за здравето и красивия ни външен вид. Макар и клише, употребата им е от незапомнени времена, като римляните почти издигат в култ употребата на синапеното семе и често се смятат за създателите на днешната горчица.

ябълков оцет здраве

Употребата на ябълков оцет в различни дози и комбинации с вода и/или мед може да окаже благоприятно въздействие върху тялото ни. Натуралният ябълков оцет има следните ползи: спомага за детокс, стимулира кръвообращението и притока на енергия, предпазва от мускулни спазми, при редовни тренировки увеличава мускулната маса и сила, облекчава мускулни болки и скованост в ставите, минерализира организма, укрепва имунната система, понижава кръвното налягане и кръвната захар и спомага за отслабване. Освен това е естествен дезинфектант, облекчава симптомите на гадене и повръщане, и сваля високата температура.

А сега, ето и няколко практични съвета по-долу как да се възползваме от многобройните ползи на ябълковия оцет… или поне от част от тях. 😊

Не забравяйте, че най-важното нещо за вашето здраве е консултацията с лекар.

По-добро храносмилане. Именно ябълковата киселина е един от основните фактори, които подпомагат по-доброто храносмилане и общата по-добра функция на червата. Нефилтрираният ябълков оцет допълнително допринася със своето антибактериално и противогъбично действие. Комбинацията от ензими и пробиотични бактерии, постигната по време на ферментацията, които са в наситено съдържание в утайката на оцета, са особено благотворни, когато имате проблем с храносмилането. Освен това процесът на ферментация на оцета води и до по-ниско съдържание на калории и захар.

По-силен имунитет. Благодарение на своите пробиотични бактерии, ябълковият оцет подсилва и нашия имунитет. Те неутрализират вредните бактерии и помагат на организма да пребори различни видове вируси и гъбички.

Регулиране на кръвната захар. Високата кръвна захар често до води до редица други проблеми, така че е добре да я следите редовно и да се консултирате с вашия лекар кое е най-доброто решение за вас. Със сигурност, ябълковият оцет ще помогне, като често се препоръчва консумацията да става вечер преди лягане и сутрин на гладно. И понеже оцетът е преди всичко киселина, приемът сутрин на гладно се комбинира с мед. Ябълковият оцет повишава чувствителността към инсулина, което пък предотвратява неговите високи нива, водещи до инсулинова резистентност.

Преодоляване на излишни килограми. Ябълковият оцет помага и за отслабване. Тук ключовата дума е „помага“, защото не можем да разчитаме само и единствено на него, ако искаме да се лишим от някой и друг килограм. Помощта се крие в ускоряването на метаболизма, както и в по-пълноценното усвояване на поетите мазнини. Не на последно място, оцетната киселина влияе и на онзи център в мозъка, който ни казва, че сме гладни и контролира апетита. Гарантираният резултат са по-малкото мазнини, което в комбинация с балансирано дневно меню (разнообразна храна и редовен прием на плодове и зеленчуци) и редовни упражнения, няма как да не доведат до по-малко килограми. Разбира се, ще си помогнете още повече, ако се опитате паралелно да намалите значително приема на сол и захар, както и обилните вечери след 19 ч.

Научете повече за ябълков оцет ползи